2018-03-23

Akár 30 millióba is kerülhet egy gyermek mire felnő a születéstől az önálló életkezdésig.


Az, hogy mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, az nagyban eltérhet a családi igények és lehetőségek függvényében, mindenesetre mire felnő egy gyermek felmerülnek olyan kiadások, amivel mindenképpen számolnunk kell.:

A kicsi megszületésekor nélkülözhetetlen a babaágy, a kiskád, a babakocsi, a gyerekszoba bútor, a kicsi ruhái, gyermekülés az autóban, tisztálkodási szerek, babaápolási egyéb felszerelések. Később a bölcsődei és óvodai költségek, az iskolatáska, a tanszerek, a sportfelszerelések, az utazás költsége, az osztálypénz, a kirándulások, a táborok, kitesznek akár 500000,- forintot is évente. Egy középiskolás gyermek esetében már drágábbak a tanszerek, a tankönyvek, magasabb az osztálypénz, ilyenkor már jellemzőek a többnapos, esetleg külföldi kirándulások, hosszabb tanulmányutak, szükség lehet fizetett külön órákra is. Költségesebbé vállnak a magán programok, a mozi, a koncert, a házibulik szervezése, amelyeknek költségét is a szülők állják, és akkor nem beszéltünk a szalagavató bálról, a ballagás, a bankett az érettségi a gólyabál költségeiről. Ezekben az években az éves kiadás elérheti akár az 1 millió forintot is. A felsőfokú tanulmányok ideje alatt tovább nőnek a kiadások mivel ilyenkor már számolni kell a tandíjjal, a kollégiumi vagy még rosszabb esetben az albérleti költségekkel.

Természetesen nem számolhatunk ki mindent előre, de időben el kell kezdeni a felkészülést ezekre az évekre mert különben túl nagy terhet fog róni a családra szemünk fényének felnevelése, taníttatása, ami a születéstől az egyetem befejezéséig belekerülhet akár 25-30 millió forintba.


 


Kijelentem, hogy a jelen űrlap kitöltése során megadott személyes adataim kezeléséhez ezúton hozzájárulok. Jelen hozzájárulásomat megfelelő előzetes tájékoztatást követően adtam meg, mely önkéntes döntésen alapul.

Adatkezelési tájékoztató megtekintése
 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kovács Kriszta

Cím: 1138 Budapest Madarász Viktor utca 47-49. I. torony 1. emelet

Mobil: +36 20 264 67 60

Email: info@lifeandmoney.hu